Pelletkachels en ISDE subsidie

Tot en met 2019 verstrekte de overheid via RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, een ISDE subsidie bij aanschaf van een pelletkachel. Om hiervoor in aanmerking te komen, moest een pelletkachel natuurlijk aan een aantal milieu- en veiligheidseisen voldoen. Iedere kachel kreeg € 50 subsidie per kW vermogen, met een minimum van € 500. In de praktijk kregen eigenlijk alle pelletkachels voor thuisgebruik dus € 500.

Deze regeling is helaas ten einde gekomen. Maar blijf toch even lezen, want een pelletkachel blijft een goede investering. En in sommige gevallen is het toch mogelijk om één en ander vergoed te krijgen.

 

Pelletkachels en Subsidie Waardevermeerdering

Let op, het budget voor deze subsidie is nog één keer verruimd. Wees er dus snel bij!
Mede-Groningers (wij zijn gevestigd in het Groningse dorpje Bedum) zijn hier wellicht mee bekend: als je in je woning een erkende aardbevingsschade hebt met een minimum schadebedrag van € 1.000 euro, dan kun je aanspraak maken op de Subsidie Waardevermeerdering voor een bedrag van € 4.000. Benieuwd hoeveel een pelletkachel inclusief installatie kost? Je kunt bij ons direct online je prijs berekenen.
Het SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland) beheert deze subsidie en handelt je aanvraag vlot en efficiënt af.

Ben je geen Groninger, of heb je (gelukkig) geen aardbevingsschade? Lees toch nog weer even verder, want het blijft interessant.

 

Pelletkachel aanschaffen zonder subsidie

Zoals je wellicht in ons modellenoverzicht hebt gezien, kun je rekenen op een aanschafwaarde vanaf zo’n € 2.000 voor een moderne, veilige pelletkachel. Een pelletkachel is niet een product dat je zomaar even zelf installeert. Hoewel het niet verplicht is, kiest nagenoeg iedereen ervoor om de pelletkachel te laten installeren door een erkend en kundig installateur. De kosten variëren sterk, afhankelijk van hoe het rookkanaal door je woning aangelegd moet worden. Het moet immers wel verantwoord en brandveilig worden uitgevoerd. Wil je hier een precieze indicatie van, dan kun je het beste een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen. Een installateur neemt dan contact met je op en kan je een precies beeld van de kosten geven.

Ook zonder € 500 subsidie blijft een pelletkachel in financiëel opzicht een verstandige keuze. Je verwarmt namelijk lokaal, waardoor je niet eerst een hele CV-installatie hoeft te vullen met warm water, maar alleen de plek in je huis verwarmt waar je behoefte hebt aan behaaglijke warmte.

Een ideale verwarmingsstrategie is om je CV een graadje lager in te stellen, en de pelletkachel bij te schakelen op momenten dat je behoefte hebt aan een tikje meer comfort. Zeker i.c.m. vloerverwarming is een pelletkachel uitermate geschikt, aangezien deze systemen vrij traag reageren en een pelletkachel juist zeer snel.

Besparen op verwarmingskosten met een pelletkachel

Ondanks de beëindigde ISDE-subsidie, kun je alsnog flink besparen op je verwarmingskosten met het gebruik van een pelletkachel. Zo is verwarmen met pellets voordeliger dan aardgas of stookhout. Reken je even mee?

Besparing t.o.v. aardgas meer dan 50%

Een m3 aardgas kost ca. € 3,831 en bevat evenveel energie als 1,7 kilo pellets2. Een kilo ENplus A1-pellets kost echter gemiddeld € 1,103, dus 1,7 kilo pellets kost € 1,87. Je kachel haalt een rendement van ongeveer 95% 4, het rendementsverlies op je cv-ketel vergeten we voor het gemak.

Voor dezelfde hoeveelheid energie, betaal je dan al 52% minder!

Extra besparing door kenmerken pelletkachel

Daarnaast heeft een pelletkachel het voordeel dat je lokaal verwarmt; je hoeft niet een heel cv-systeem te vullen met warm water, maar genereert alleen warmte op de plek waar je er behoefte aan hebt. Idealiter zet je daarom je cv een graadje lager en stookt bij met je pelletkachel als je daar behoefte aan hebt. Zeker i.c.m. vloerverwarming is een pelletkachel uitermate geschikt, aangezien deze systemen vrij traag reageren en een pelletkachel juist zeer snel.

Dan ben je zowel groen als voordelig bezig!

Pellets hebben daarbij nog twee voordelen. In een pellet zit ongeveer 7% vocht, in gedroogd hout geschikt voor de openhaard ongeveer 20%. Daarbij zijn pellets staafjes met een doorsnee van enkele millimeters, terwijl haardhout voor de open haard grote blokken hout zijn. Als je alle oppervlaktes van een kilo pellets bij elkaar optelt dan is die vele malen groter dan de oppervlakte van een massief stuk hout. Dit grotere oppervlakte komt beter in contact met zuurstof en warmte, daardoor branden pellets sneller en beter.

Alles samengenomen, kun je concluderen dat de aanschaf van een pelletkachel je alsnog een aanzienlijk financieel voordeel kan opleveren. Afhankelijk van je gebruik betaalt de aanschaf van een pelletkachel zonder subsidie zich al sneller terug dan menigeen zou verwachten.

Goedkoper én groener

Als je duurzame pellets gebruikt, dan is een pelletkachel niet alleen een voordelige, maar ook een groene keuze voor jou.

Ben je benieuwd of een pelletkachel op milieugebied voor jou de juiste keuze is? Doe de test en ontdek het meteen:

Doe de test

Bronnen

Bij de kostprijsberekening zijn verschillende verwijzingen vindbaar:

 1. De gasprijs bedraagt in 2022 tot € 3,83 per m3, volgens Overstappen.nl, geraadpleegd in oktober 2020:
  https://www.overstappen.nl/energie/gasprijzen/#:~:text=In%20augustus%202021%20was%20de,%2C%20ODE%20en%209%25%20BTW.
 2. De energie in 1 m3 gas zit in 1,7 kilo pellets, volgens Ikwilvanmijnenergiekostenaf.nl:
  http://www.ikwilvanmijnenergiekostenaf.nl/pellet-kachels
 3. Veel webshops hanteren een gemiddelde van € 1,10 per kilo pellets. We gaan dan uit van duurzame, kwalitatief goede pellets die voldoen aan de ENplus A1-norm, in een grotere hoeveelheid gekocht. Bekijk verschillende aanbieder door te Googlen op “1 kilo pellets kosten”: https://www.google.com/search?q=1+kilo+pellets+kosten
 4. De Duroflame Carré pelletkachel haalt op minimaal vermogen een rendement van 95,4%. https://www.duroflame.nl/pelletkachels/pelletkachel-duroflame-carre/
 5. Kosten van een halve pallet (1,1 m3) bedragen € 419, dus 1 m3 kost € 380. Dit is een gemiddelde dat op veel webshops wordt gehanteerd. Soms is het wat duurder, soms wat voordeliger als er meer gekocht wordt. Bekijk bijv. https://www.123hout.nl/halve-pallet-beukenhout-30-33cm/
 6. Energiewaarde beukenhout: 1 m3 gestapeld beukenhout bevat 2022 kWh energie, volgens Wikipedia:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandhout
 7. De energie in 1 m3 gas is (omgerekend) 9,8 kWh, volgens Energieconsultant.nl:
  https://www.energieconsultant.nl/energiemarkt/energie-berekeningen-uit-de-praktijk/omrekening-van-m3-n-naar-kwh/
  De hoeveelheid energie in 1 m3 gas zit in 1,7 kilo pellets 2. Een kilo pellets bevat daarom 9,8 / 1,7 = 5,8 kWh.
 8. Om de benodigde hoeveelheid pellets te berekenen voor 2022 kWh aan energie, heb je 2022 / 5,8 = 350 kilo pellets nodig.