De Duroflame pelletkachels worden in Nederland ontwikkeld in eigen huis. We werken met keuringsinstantie SGS die wereldwijd een “Notified Body” op het gebied van de certificering van o.a. pelletkachels is. Het rendement en alle overige waardes zijn bepaald in de tests die gedaan zijn bij de certificering door deze onafhankelijke organisatie, die ook onder controle staat van de overheid.

De rendementen van de Duroflame producten variëren van 85 tot 95%.

In de praktijk kun je simpelweg zeggen dat van de 100% energie in de brandstof ongeveer 85 tot 95% in huis blijft en de rest via de schoorsteen verdwijnt. Uiteraard is dit niet bij iedere brandstof en ieder moment in het verbrandingsproces of gehanteerde vermogen hetzelfde.

Het grote voordeel van pellets is dat de calorische waardes vrij constant zijn en het vochtgehalte ook. Daarnaast is de menselijke invloed op het verbrandingsproces erg klein.

Het gebruiken van pellets als brandstof is mede door bovengenoemde redenen de schoonste manier om biomassa te gebruiken als brandstof voor verwarming.

Zijn pelletkachels efficiënt?

Rendement kan worden uitgelegd in termen van zowel het vermogen om de warmte uit brandstof te halen als de warmte naar een kamer over te brengen.

Pelletkachels zijn meestal een van de efficiëntere vormen van vaste brandstofverbranding. Pelletkachels hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten houtverbrandingsapparatuur en al deze kunnen samenkomen om een efficiënte verbrandingservaring te creëren waarbij de meeste warmte uit elk stuk brandstof kan worden geproduceerd.

Het is goed om te weten dat pelletkachels, in tegenstelling tot veel andere soorten kachels, electrische apparaten zijn. Pelletkachels zijn ontworpen om het proces van het verbranden van vaste brandstof om warmte te produceren voor een huis meer geautomatiseerd en efficiënter te maken.

Deze elektronische componenten werken samen dankzij een centrale besturingseenheid die alle processen regelt om een zo schoon mogelijke verbranding te bieden. Pelletkachels moeten hierdoor wel worden aangesloten op de elektriciteitsvoorziening in huis.

Efficiëntie en rendement kunnen worden beschouwd in termen van:

 • Hoe goed een apparaat de warmte uit de brandstof haalt.
 • Hoe goed een apparaat de gegenereerde warmte overbrengt in bruikbare warmte voor de kamer.

Pelletkachels houden rekening met beide elementen en gebruiken het assortiment elektronische componenten en sensoren om ze te helpen een van de efficiëntere vormen van apparaten voor het verbranden van vaste brandstoffen te zijn.

De manieren waarop pelletkachels helpen om warmte te genereren uit brandstof voor rendement zijn onder meer:

 • Het verbranden van brandstof in de vorm van pellets, welke zijn gemaakt van hout wat is samengeperst voor een grotere energie-output.
 • Houd de brandstof in de kachel met behulp van een trechter, zodat handmatig laden niet nodig is.
 • Het regelen van de snelheid waarmee pellets vanuit de trechter naar het vuur in de verbrandingskamer worden gevoerd om de brandstofefficiëntie voor warmteafgifte te maximaliseren.
 • Het gebruik van blowers in rookafzuigers om de luchtstroom door de kachel te regelen, inclusief hoeveel verse lucht naar het vuur wordt gevoerd.
 • Met behulp van een reeks sensoren om de centrale besturingseenheid te vertellen wat en waar aan te passen voor de meest efficiënte verbranding.

Rendement maximaliseren

Het gebruik van pellets van goede kwaliteit helpt een pelletkachel om het rendement te maximaliseren in termen van het verkrijgen van de meeste warmte met minimale verspilling en emissies. Het gebruik van pellets van slechte kwaliteit kan de efficiëntie van een pelletkachel verminderen en garantie van een kachel doen vervallen.

Het vuur in een pelletkachel wordt voor efficiëntiedoeleinden in een afgesloten verbrandingskamer bewaard. Hierdoor kan de luchtstroom vanuit een pelletkachel worden geregeld, voor een optimale verbrandingsefficiëntie. Te weinig luchtstroom en het vuur kan moeite hebben om warmte te produceren, waardoor de verspilling toeneemt.

In tegenstelling tot traditionele houtkachels waarbij het brandhout handmatig aan het vuur moet worden toegevoegd, wordt in de pelletkachels de brandstof opgeslagen in het pelletreservoir, in de kachel en voeren ze de brandstof automatisch naar het vuur wanneer dat nodig is. Dit helpt ervoor te zorgen dat alleen de juiste hoeveelheid brandstof op een bepaald moment wordt verbrand voor een verhoogde warmteafgifte en rendement.

Pelletkachels hebben daarom een aantal functies om zo efficiënt mogelijk te werken, maar het extraheren van zoveel mogelijk warmte uit vaste brandstofpellets is slechts een deel van het proces om de efficiëntie te maximaliseren. Pelletkachels moeten namelijk ook de warmte die wordt gegenereerd vanuit de verzegelde verbrandingskamer efficiënt overbrengen naar de kamer.

Pelletkachels zijn in staat om warmte efficiënt naar de kamer te verspreiden door:

 • Behulp van geïntegreerde blowers hete lucht van de kachel naar de kamer te verplaatsen door middel van convectie.
 • Het kanaliseren van de lucht rond de buitenkant van de verbrandingskamer, waardoor de lucht onderweg kan opwarmen.
 • Het efficiënter afgeven van de warmte uit de verbrandingskamer aan de bewegende lucht door gebruik te maken van koellichaam kern.
 • Stralingswarmte door de voorkant van de kachel rond de verbrandingskamer af te geven.

Wat is de besparing van een pelletkachel?

Het klinkt misschien gek, maar het stoken van houtpellets is voordeliger dan je huis verwarmen met gas dat direct uit de gasleiding je cv-ketel in komt. Reken je even mee?

Besparing t.o.v. aardgas meer dan 50%

Een m3 aardgas kost ca. € 3,831 en bevat evenveel energie als 1,7 kilo pellets2. Een kilo ENplus A1-pellets kost echter gemiddeld € 1,103, dus 1,7 kilo pellets kost € 1,87. Je kachel haalt een rendement van ongeveer 95% 4, het rendementsverlies op je cv-ketel vergeten we voor het gemak.

Voor dezelfde hoeveelheid energie, betaal je dan al 52% minder!

Extra besparing door kenmerken pelletkachel

Daarnaast heeft een pelletkachel het voordeel dat je lokaal verwarmt; je hoeft niet een heel cv-systeem te vullen met warm water, maar genereert alleen warmte op de plek waar je er behoefte aan hebt. Idealiter zet je daarom je cv een graadje lager en stookt bij met je pelletkachel als je daar behoefte aan hebt. Zeker i.c.m. vloerverwarming is een pelletkachel uitermate geschikt, aangezien deze systemen vrij traag reageren en een pelletkachel juist zeer snel.

Dan ben je zowel groen als voordelig bezig!

Vermogen, hoe werkt het? En hoeveel kW pelletkachel heb ik nodig?

Bij aanschaf van een pelletkachel wordt vaak uitgegaan van het maximale en nominale vermogen. Maar belangrijker is het minimumvermogen van de pelletkachel. Het minimum vermogen (kW) wordt afgegeven wanneer de pelletkachel in ventilator stand 1 staat. Bij een pelletkachel met overcapaciteit zal deze zelfs in de laagste stand nog stevig de temperatuur doen oplopen. Een pelletkachel draait namelijk de meeste uren in deze spaarstand en dan wil je dat de temperatuur ongeveer gelijk blijft. Dus door te kiezen voor een pelletkachel met het juiste vermogen heb je een voordelige en sterke verwarmingsbron in jouw huis.

Vaak is men geneigd om een pelletkachel te kiezen met te veel vermogen, de ‘beter te veel dan te weinig’ logica. Dat is een verkeerde gedachte. Voor het kiezen van een pelletkachel is het belangrijk zo secuur mogelijk het juiste vermogen te kiezen. Eén van de belangrijkste nadelen van te veel vermogen is simpelweg dat het veel te warm wordt. Daarbij moet je rekening houden dat de ruimte waar de pelletkachel komt te staan warmer wordt dan overige kamers. Ook al heb je de pelletkachel centraal geplaatst, dan nog zal het dichter bij de pelletkachel warmer zijn dan verder weg.

Wanneer je van plan bent een pelletkachel aan te schaffen dan is het zeer belangrijk om goed te kijken naar het vermogen dat de pelletkachel levert. Dit heeft de volgende redenen:

 • De kachel zal door een groter vermogen meer pellets verbruiken
 • De kachel verbruikt meer elektriciteit
 • De ruimte wordt te snel warm
 • De kachel staat meer uit dan aan.

Minimumvermogen nog belangrijker?

Wat misschien nog wel belangrijker is, is het minimumvermogen van de pelletkachel. Dit is het vermogen dat de kachel afgeeft wanneer hij in de laagste stand brandt. Dit zal meestal rond de 2,5 kW liggen. Over het algemeen zal een pelletkachel meestal op de laagste stand branden, het is dan belangrijk dat de kachel de temperatuur constant kan houden.

Hoeveel vermogen kunnen de Duroflame pelletkachels leveren?

Onze kachels zijn op te delen op basis van jouw vermogensbehoefte. Hierin kun je kiezen uit 3 verschillende vermogensklasses. De kleine 5 of 6 kW kachels, de pelletkachels tussen de 5 en 7 kW en de kachels die een grotere ruimte kunnen verwarmen en een maximaal vermogen kunnen leveren van bijna 8 kW (7.9 kW).

Kleine pelletkachel met een vermogen van 5 kW:

De Rembrand, Abel (Large) en Carré vallen ook in de categorie pelletkachels met 5 kW. Perfect voor de kleinere ruimtes. Deze kachels zijn ook uitermate geschikt wanneer je een 4 kW pelletkachel zoekt. Het voordeel van deze kleinere pelletkachels dat ze op een laag vermogen werken waardoor de kachels vaker in een hogere stand kan branden.

Pelletkachels tussen de 5 en 7 kW

In de categorie 5 tot 7 kW kachels hebben we 6 modellen in ons assortiment. Ideaal om gemiddelde woonkamer te voorzien van een fijn klimaat.

Duroflame kachel met 8 kW

Onze Batavia biedt het hoogste maximale vermogen. Een kachel met veel vermogen om zo grote ruimtes te verwarmen. Een pelletkachel die iets meer vermogen heeft dan nodig, kunnen snel een aangenaam klimaat in huis creëren. Onze 8 kW is ook ideaal ook voor wanneer je een 6 kw kachel zoekt.

Bronnen

Bij de kostprijsberekening zijn verschillende verwijzingen vindbaar:

 1. De gasprijs bedraagt in 2022 tot € 3,83 per m3, volgens Overstappen.nl, geraadpleegd in oktober 2020:
  https://www.overstappen.nl/energie/gasprijzen/#:~:text=In%20augustus%202021%20was%20de,%2C%20ODE%20en%209%25%20BTW.
 2. De energie in 1 m3 gas zit in 1,7 kilo pellets, volgens Ikwilvanmijnenergiekostenaf.nl:
  http://www.ikwilvanmijnenergiekostenaf.nl/pellet-kachels
 3. Veel webshops hanteren een gemiddelde van € 1,10 per kilo pellets. We gaan dan uit van duurzame, kwalitatief goede pellets die voldoen aan de ENplus A1-norm, in een grotere hoeveelheid gekocht. Bekijk verschillende aanbieder door te Googlen op “1 kilo pellets kosten”: https://www.google.com/search?q=1+kilo+pellets+kosten
 4. De Duroflame Carré pelletkachel haalt op minimaal vermogen een rendement van 95,4%. https://www.duroflame.nl/pelletkachels/pelletkachel-duroflame-carre/
 5. Kosten van een halve pallet (1,1 m3) bedragen € 419, dus 1 m3 kost € 380. Dit is een gemiddelde dat op veel webshops wordt gehanteerd. Soms is het wat duurder, soms wat voordeliger als er meer gekocht wordt. Bekijk bijv. https://www.123hout.nl/halve-pallet-beukenhout-30-33cm/
 6. Energiewaarde beukenhout: 1 m3 gestapeld beukenhout bevat 2022 kWh energie, volgens Wikipedia:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandhout
 7. De energie in 1 m3 gas is (omgerekend) 9,8 kWh, volgens Energieconsultant.nl:
  https://www.energieconsultant.nl/energiemarkt/energie-berekeningen-uit-de-praktijk/omrekening-van-m3-n-naar-kwh/
  De hoeveelheid energie in 1 m3 gas zit in 1,7 kilo pellets 2. Een kilo pellets bevat daarom 9,8 / 1,7 = 5,8 kWh.
 8. Om de benodigde hoeveelheid pellets te berekenen voor 2022 kWh aan energie, heb je 2022 / 5,8 = 350 kilo pellets nodig.