Gemakkelijk je houtkachel vervangen

 
Kan een pelletkachel een oude open haard nieuw leven inblazen? Ja, absoluut. Een moderne gesloten pelletkachel bespaart je niet alleen geld, maar behoud de charme die alleen hout kan bieden.

Als je denkt dat het herstellen van je oude houtgestookte open haard een enorme en zeer dure klus zal worden, maak je dan klaar om van gedachten te veranderen, want het omzetten van een houtgestookte open haard in een pelletkachel is eenvoudig en voordelig.

De pellets die in kachels worden gebruikt, zijn ook een uitstekende keuze voor open haarden: de ideale oplossing, die de traditie van een vuurhaard combineert met de voordelen van een duurzame brandstof zoals pellets.

Als het gaat om echte home-improvement, is er geen betere investering om je huis gezellig te houden dan de toevoeging van een pelletkachel. Genieten van een ruimteverwarming op vaste brandstof is een behaaglijkheid die zichzelf terugverdient!
 

Van houtkachel naar pellethaard?

 
Als je een oude open haard in je woonkamer hebt en je hebt je gerealiseerd dat, ondanks het feit dat het veel hout verbruikt, het niet lukt om je huis te verwarmen, kun je gaan denken aan om een pelletgestookte kachel in de bestaande structuur te plaatsen.

Een pelletkachel stelt je in staat om je oude open haard te herstellen, met behulp van een pijp in het bestaande schoorsteenkanaal. En zoals jij je misschien kunt voorstellen, worden alle vereiste bouwwerkzaamheden tot een minimum beperkt. Best handig.
 

Dit zijn de voordelen die je meteen zult merken wanneer je jouw houtgestookte open haard ombouwt tot een pelletkachel

Het is niet meer nodig om één keer per uur hout in de vuurhaard te doen om het vuur gaande te houden. Zeer handig, gewoon ontspannen.

 
Bovendien is het gebruik van een pellethaard, zoals bij alle producten die worden aangedreven door pellets (enkele eenheden, kachels en inzetstukken) erg handig: zodra u uw instellingen hebt gemaakt, laadt de open haard automatisch de exacte hoeveelheid brandstof die nodig is om aan uw verzoek te voldoen. Je hoeft alleen maar het reservoir te vullen en het zal al de rest doen. Dat is best handig, vind je niet?

Natuurlijk moet je weten hoe je de beste pellets kiest. Als je pellets van slechte kwaliteit gebruikt, zullen de voordelen en prestaties van je open haard sterk beperkt zijn.

Als je niet weet wat je moet doen, lees dan het artikel dat we hebben geschreven over het kiezen van de beste pellets, je zult veel nuttige informatie vinden.

Je kan automatisch in- en uitschakelen programmeren.

 
Ben je ooit ’s ochtends vroeg wakker geworden en moest je in de kou ontbijten? Traditionele verwarmingssystemen, zelfs wanneer u ze inschakelt zodra u wakker wordt, hebben tijd nodig om de ingestelde temperatuur te bereiken en de kamer te verwarmen. Pas als je op het punt staat te vertrekken, is het opgewarmd. Dit is een geweldige manier om de dag op het verkeerde been te zetten.

Pellethaarden zijn voorzien van programmeerbare inschakeling: dankzij een afstandsbediening met LCD-display kunt u automatische in- en uitschakeltij instellen, met behulp van dagelijkse, wekelijkse en weekendprogrammering. Terugkomend op ons voorbeeld, betekent dit dat u automatisch schakelen kunt instellen op tijden van maandag tot vrijdag, op het tijdstip dat u wilt. Je kunt je pelletkachel dus een uur voordat je wakker wordt laten aanzetten: ontbijten in een warme ruimte wordt een totaal andere ervaring.

Vuil water blust ook vuur

Hoewel wij bij Duroflame natuurlijk erg enthousiast zijn over de pelletkachel kunnen we niet ontkennen dat de houtkachel een aantal prettige kenmerken heeft.

Een brandende houtkachel heeft iets romantisch, en geeft een intense sfeer. De ongecontroleerde vlammen brengen bijzonder veel directe warmte.

Hout is een goedkope brandstof. Een kuub haardhout is relatief goedkoop en vrijwel elke bouwmarkt verkoopt het wel. Wil je nog goedkoper stoken? Dan kan je ervoor kiezen om zelf hout te kloven. Houd wel rekening met de droogtijd.

Kenmerkende geur van hout. Het verbranden van haardhoutblokken heeft een kenmerkende geur die zich overal in huis verspreidt.

Goedkoop in aanschaf. Een houtkachel is relatief goedkoper in aanschaf dan andere verwarmingsinstallaties.

Daar staan echter wel een aantal doorslaggevende nadelen tegenover:

Een brandende houtkachel veroorzaakt veel rook. Het verbranden van houtblokken kan rook veroorzaken. Zeker als het windstil is, dan kan dit in de buurt blijven hangen. Dit kan overlast bij de buren veroorzaken.

Schadelijke stoffen. Tijdens de verbranding van hout ontstaan er schadelijke stoffen, waaronder grote hoeveelheden fijnstof. Dit kan de luchtkwaliteit behoorlijk verslechteren. Het is dan ook onzeker welke toekomst de houtkachel als verwarming heeft in Nederland.

Meer werk. Een houtkachel vergt over het algemeen meer werk dan andere kachel. Denk bijvoorbeeld aan het hout klieven, stapelen, drogen en naar binnen tillen. Ook moet een houtkachel regelmatig onderhouden worden.

Degene die vuur wil hebben moet de rook verdragen

Ok, maar wat zijn dan de nadelen van een pelletkachel?

Een pelletkachel is relatief duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een houtkachel. Hou er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken.

Net als elke kachel heeft ook een pelletkachel onderhoud nodig. Meer onderhoud dan een houtkachel. Zo is het bijvoorbeeld nodig om de verbrandingskamer te stofzuigen.

De vlam van een pelletkachel is een stuk kleiner. Daarnaast is het een veel gecontroleerde vlam. Dit is wel een andere sfeer dan die van een houtkachel.

Stroomverbruik. Om te kunnen draaien verbruikt een pelletkachel stroom. Daartegenover staat natuurlijk wel het hogere rendement van een pelletkachel en de besparing op stookkosten.

De voordelen zijn echter doorslaggevend:

De pelletkachel is de gemakkelijkste hout gestookte kachel die er is

Efficiënter dan een pelletkachel wordt het niet

Pellets zijn duurzame zaagresten

Minder uitstoot

Stoken met pellets is goedkoper

Ons advies: bereken je prijs

Wil je gratis & vrijblijvend weten waar je aan toe bent?
Dan raden we je aan om een prijsberekening uit te voeren. Je krijgt direct online een prijsindicatie. Wil je deze vastleggen? Dan neemt onze specialist de situatie op – desgewenst op afstand d.m.v. videobellen, en brengt een definitieve offerte uit. Want een Duroflame pelletkachel verdient een vakkundige installatie op maat!

Prijs direct berekenen