Het brandproces

In de kachel zit een speciale vijzel, die de pellets omhoog brengt en in de brandpot laat vallen. Onderin de brandpot zit een gloeibougie die de pellets automatisch ontsteekt. De speciale rookgasventilator zorgt voor de benodigde verbrandingslucht, door de lucht door de kachel en de brandpot heen te zuigen en de rook vervolgens meteen naar buiten te blazen. Op deze manier is er altijd een onderdruk in de kachel en kan er geen rook ontsnappen.

Alle modellen Duroflame pelletkachels voldoen aan de ECODESIGN richtlijn voor fijnstofuitstoot.

Verspreiding van warmte

Zodra de pelletkachel goed brandt, schakelt het gloeielement weer uit. De warmtewisselaar neemt de warmte van de vlammen over en geeft deze over aan de ruimte doormiddel van convectie. Dat houdt in dat de lucht in de ruimte verwarmd wordt en circuleert. Convectiewarmte zorgt voor een ‘egalere’ warmte dan stralingswarmte van een ouderwetse houtkachel, waardoor het in de gehele ruimte aangenaam warm is (en niet alleen rondom de kachel). De pelletkachel verspreidt de warmte met of zonder ventilator, afhankelijk van het model.

Eenvoudig in te stellen

Op het display van de pelletkachel stel je de gewenste temperatuur in, evenals het vermogen van de pelletkachel. De kachel zorgt er zelf voor dat de temperatuur niet te hoog of te laag is. De verbrandingslucht wordt door middel van een rookgasventilator naar buiten afgevoerd. Het enige dat jij nog hoeft te doen is genieten van de aangename warmte die de pelletkachel in jouw woning verspreidt.

Hoe ziet het brandschema van een pelletkachel eruit?

Hier staat beschreven welke cycli de pelletkachel doorloopt tijdens de verschillende brandfases.

Het brandschema van Duroflame pelletkachels bestaan uit 6 fases:

1. Voorgloeien/reinigen
Tijdens deze fase gaat de gloeibougie voorgloeien en wordt de brandpot gereinigd.
2. Pellets laden/zuurstof
Tijdens deze fase worden er pellets toegevoegd totdat er vuur in de brandpot wordt gemeten.
3. Stabilisatie
Zodra de rookgastemperatuur is gestegen gaat de kachel in zijn stabilisatiefase. Er worden nu minder pellets toegevoegd.
4. In bedrijf
De pelletkachel is nu in bedrijf. Bij het behalen van de maximale rookgastemperatuur schakelt de pellettoevoer terug in standen.
5. Reiniging
Tijdens de reiniging wordt de brandpot schoon geblazen.
6. Uitschakelen
Tijdens het afkoelen daalt de temperatuur tot de ingestelde temperatuur. Daarna draait de rookgasventilator nog de ingestelde tijd na.

Introductie pelletkachel componenten

Elke pelletkachel bestaat meerdere onderdelen. We hebben de belangrijkste onderdelen met uitleg op een rijtje voor je gezet.

Brandpot

Een 'verbrandingskamer' waar de pellets worden ontstoken en met een gecontroleerde snelheid verbranden. Hier wordt alle warmte van de pelletkachel gecreëerd.

Aslade

Hier wordt alle as verzameld. Advies is om voor het gebruik te regelmatig schoon te maken.

Uitlaat ventilator

Duwt de gassen die ontstaan door het pellet verbranden uit de verbrandingskamer.

Printplaat

De printplaat of ook wel moederbord genoemd stuurt alle componenten in de kachel aan.

Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel of display wordt gebruikt om de kachel te bedienen.

Datakabel

De datakabel of flatcable verbindt de printplaat en het bedieningspaneel.

Vijzelmotor

De vijzelmotor is bevestigd onder aan de vijzel of zogeheten worm. Dit is een elektromotor met een overbrenging naar 4 of 2 toeren.

Vijzel

Dit is een as met een spindel er om heen. Deze draait op laag toeren door middel van de vijzelmotor en brengt de pellets omhoog.

Drukwachter

De drukwachter meet de tegendruk in de afvoer. Als de tegendrukte groot is zal de schakelaar omschakelen en zal de kachel een storing geven. De vijzelmotor krijgt dan geen stroom.

Maximaal thermostaat

De maximaal thermostaat bewaakt de maximale temperatuur van het pelletreservoir. Zodra deze te hoog wordt zal de thermostaat omschakelen en zal de kachel een storing geven. De vijzelmotor krijgt dan geen stroom. U kunt de maximaal thermostaat resetten door op de resetknop te drukken. Deze vindt u achterop de kachel. Hier ziet u een zwart dopje met een diameter van ongeveer 1cm die u los kunt draaien, hierachter zit een wit knopje. Deze kunt u indrukken om de maximaal thermostaat te resetten.

Gloeibougie

De gloeibougie is een element welke gaat gloeien tijdens de ontsteking. Deze zit in het buisje die u kunt zien onderin de brandpot

Rookgasventilator

De rookgasventilator zorgt voor de extractie van de rookgassen in de kachel en zorgt voor een onderdruk in de kachel en blaast rookgassen de rookgasafvoer in. Op deze manier wordt er ook zuurstof door de brandpot heen gezogen. De rookgasventilator draait met verschillende snelheden om een juiste verbranding tot stand te brengen.

Convectieventilator

De convectieventilator blaast lucht uit de ruimte door de warmtewisselaar heen om de pelletkachel te koelen.

Encoder

Dit is een sensor die het toerental van de rookgasventilator meet. Dit is meestal een zwart dopje boven op de rookgasventilator waar een wieltje in draait. Bij een pelletkachel met een continu draaiende vijzelmotor zit deze en coder ook op de vijzelmotor.

Rookgas temperatuursensor

Dit is een sensor die de temperatuur van de rookgassen meet. Op deze manier kan de kachel bepalen hoeveel vuur in de kachel aanwezig is.

Ruimte temperatuursensor

Dit is een sensor die meet hoe warm het in de ruimte is. Op basis hiervan kan de kachel bepalen of hij moet moduleren. Zorg er voor dat deze sensor op een representatieve plek geplaatst is. Plaats deze dus niet rechtstreeks op de vloer of tegen een muur. In dat geval meet hij niet de omgevingstemperatuur maar de vloer of muur.

Benieuwd hoe en waar een pelletkachel geplaatst moet worden?

Lees alles over de plaatsing van een pelletkachel