Duroflame staat voor je klaar

Welkom op onze FAQ pagina over pelletkachels. Ons bedrijf is een gerenommeerde expert in de verkoop, installatie en onderhoud van pelletkachels. Wij beschikken over een team van zeer ervaren professionals die alle specifieke vragen kunnen beantwoorden en u helpen bij het vinden van de perfecte oplossing voor uw verwarmingseisen. Onze klantenservice staat altijd klaar om u te helpen met al uw persoonlijke vragen.

Onze praktische en conceptuele ervaring met pelletkachels is extreem breed. Van advies over de juiste grootte van de kachel voor uw huis, tot het geven van tips over het efficiënt gebruik van uw pelletkachel. Wij staan garant voor top kwaliteit producten en een professionele service.

Onze FAQ pagina is bedoeld om u te helpen bij het vinden van antwoorden op veelgestelde vragen over pelletkachels. Als uw vraag er niet tussen staat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze klantenservice is altijd bereid om u te helpen met al uw vragen.

 

 

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een verwarmingstoestel dat gebruikmaakt van houtpellets als brandstof.

 

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel werkt door houtpellets in te laden en te ontsteken. De warmte die ontstaat wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen.

 

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Pelletkachels zijn efficiënt, schoon en gemakkelijk in gebruik. Ze zijn ook milieuvriendelijk omdat ze gebruik maken van hernieuwbare energie.

 

Wat zijn de nadelen van een pelletkachel?

Pelletkachels vereisen regelmatig onderhoud en het opvullen van pelletvoorraad. Het transport en opslaan van de houtpellets kan ook een nadeel zijn.

 

Hoeveel kost een pelletkachel?

De prijs van een pelletkachel varieert afhankelijk van het merk en model, maar een gemiddelde pelletkachel kost ongeveer €3000 tot €5000.

 

Welke pelletkachel is de beste?

Dit is subjectief en afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Het is aan te raden om verschillende merken en modellen te vergelijken en een gekwalificeerde professional te raadplegen.

 

Welke brandstof is het beste voor een pelletkachel?

Houtpellets zijn de meest gebruikte brandstof voor pelletkachels. Ze zijn efficiënt en gemakkelijk verkrijgbaar.

 

Hoe onderhoud ik mijn pelletkachel?

Het onderhoud van een pelletkachel bestaat uit regelmatig schoonmaken, controleren van de ventilatie en het vervangen van onderdelen indien nodig. Het is aan te raden om een gekwalificeerde professional te raadplegen voor advies.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken in plaats van een cv-ketel?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als hoofdverwarming in plaats van een cv-ketel.

 

Hoeveel pellets heb ik nodig voor mijn pelletkachel?

Het aantal pellets dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van de kachel, de isolatie van je huis en hoe vaak je de kachel gebruikt. Een gemiddeld huis zal ongeveer 2 tot 3 ton pellets per jaar verbruiken.

 

Hoe lang duurt het voordat een pelletkachel opwarmt?

Dit hangt af van de grootte van de kachel en de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Een gemiddelde pelletkachel zou ongeveer 15-20 minuten moeten duren om een gemiddelde ruimte op te warmen.

 

Hoe weet ik of ik genoeg lucht aan mijn pelletkachel geef?

Je pelletkachel moet de juiste hoeveelheid lucht krijgen om efficiënt te kunnen werken. Als de kachel te weinig lucht krijgt, zal de rookgasuitstoot toenemen. Als de kachel te veel lucht krijgt, zal de efficiëntie afnemen. Het is aan te raden om een gekwalificeerde professional te raadplegen voor advies over de juiste luchttoevoer voor jouw kachel.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken voor zowel verwarming als warm water?

Ja, veel moderne pelletkachels zijn uitgerust met een boiler die warm water kan produceren. Dit wordt vaak aangeduid als een “combi-kachel”.

 

Hoe lang gaat een pelletkachel mee?

Een pelletkachel kan meerdere jaren meegaan als deze correct wordt onderhouden. Het is aan te raden om regelmatig onderhoud uit te laten voeren door een gekwalificeerde professional om de levensduur van de kachel te verlengen.

 

Kan ik een pelletkachel installeren zonder schoorsteen?

Ja, er zijn opties voor zogenaamde “afvoerloze” pelletkachels die geen verbinding met een schoorsteen vereisen. Dit zijn echter niet zo efficiënt als een traditionele pelletkachel met een schoorsteen, dus het is aan te raden om professioneel advies in te winnen.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken als hoofdverwarming voor een groot huis?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als hoofdverwarming voor een groot huis. Het is wel belangrijk om een grote pelletkachel te selecteren die aan de verwarmingsbehoeften van het huis kan voldoen. Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen voor de juiste grootte van de kachel voor jouw huis.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken als bijverwarming?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als bijverwarming in combinatie met een andere verwarming, zoals een cv-ketel.

 

Kan ik zelf mijn pelletkachel installeren?

Het is aan te raden om een gekwalificeerde professional te raadplegen voor de installatie van een pelletkachel. De installatie vereist specifieke kennis en vaardigheden.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken als enige verwarming in een appartement?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als enige verwarming in een appartement. Het is wel belangrijk om te controleren of er geen regelgeving is die dit verbiedt in jouw gebied.

 

Hoeveel CO2 uitstoot geeft een pelletkachel af?

De CO2 uitstoot van een pelletkachel is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die door de bomen is opgenomen tijdens hun groei. Dit maakt pelletkachels een CO2-neutraal verwarmingssysteem.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken in een recreatiehuis?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt in een recreatiehuis voor verwarming. Het is wel belangrijk om te controleren of er geen specifieke regelgeving is voor recreatiehuizen in jouw gebied.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken als primaire verwarming in een nieuw huis?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als primaire verwarming in een nieuw huis. Het is wel belangrijk om professioneel advies in te winnen voor de juiste grootte en plaatsing van de kachel.

 

Wat is de minimale afstand tussen een pelletkachel en brandbare materialen?

De minimale afstand tussen een pelletkachel en brandbare materialen is afhankelijk van de specificaties van de kachel en de plaatselijke regelgeving. Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen voor de juiste afstand.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken in een camper of caravan?
Er zijn specifieke pelletkachels die geschikt zijn voor gebruik in campers en caravans. Het is wel belangrijk om te controleren of er geen specifieke regelgeving is voor het gebruik van pelletkachels in mobiele voertuigen in jouw gebied.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken in een garage of schuur?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt in een garage of schuur voor verwarming. Het is wel belangrijk om te controleren of er geen specifieke regelgeving is voor gebouwen die niet als woonruimte worden gebruikt in jouw gebied.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken in combinatie met vloerverwarming?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Het is wel belangrijk om professioneel advies in te winnen voor de juiste installatie.

 

Hoe weet ik of mijn pelletkachel efficiënt werkt?

Er zijn verschillende manieren om de efficiëntie van een pelletkachel te meten, zoals het meten van de rookgasuitstoot. Het is aan te raden om een gekwalificeerde professional te raadplegen voor advies.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken als enige verwarming in een vakantiehuis?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als enige verwarming in een vakantiehuis. Het is wel belangrijk om te controleren of er geen specifieke regelgeving is voor vakantiehuizen in jouw gebied.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken in een nieuwbouwwoning?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt in een nieuwbouwwoning. Het is wel belangrijk om professioneel advies in te winnen voor de juiste grootte en plaatsing van de kachel.

 

Hoe bepaal ik de juiste grootte van een pelletkachel voor mijn huis?

De juiste grootte van een pelletkachel hangt af van de grootte van het huis, de isolatie van het huis en hoe vaak de kachel gebruikt wordt. Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen voor de juiste grootte van de kachel.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken in een houten huis?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt in een houten huis. Het is wel belangrijk om professioneel advies in te winnen voor de juiste installatie en brandveiligheid.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken als enige verwarming in een stacaravan?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als enige verwarming in een stacaravan. Het is wel belangrijk om te controleren of er geen specifieke regelgeving is voor het gebruik van pelletkachels in stacaravans in jouw gebied.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken in een appartement in een gebouw?

Dit hangt af van de regelgeving en de regels van het gebouw. Het is aan te raden om te controleren of pelletkachels zijn toegestaan en professioneel advies in te winnen voor de juiste installatie.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken als enige verwarming in een Tiny House?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als enige verwarming in een Tiny House. Het is wel belangrijk om professioneel advies in te winnen voor de juiste grootte en plaatsing van de kachel.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken als enige verwarming in een B&B?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als enige verwarming in een B&B, maar het is wel belangrijk om te controleren of er geen specifieke regelgeving is voor B&B’s in jouw gebied.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken voor verwarming van een buitenruimte?

Ja, er zijn specifieke pelletkachels beschikbaar voor buitenruimtes, zoals terrassen of veranda’s. Het is wel belangrijk om professioneel advies in te winnen voor de juiste installatie en brandveiligheid.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken in een niet-verwarmde ruimte?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt in een niet-verwarmde ruimte voor verwarming. Het is wel belangrijk om professioneel advies in te winnen voor de juiste grootte en plaatsing van de kachel.

 

Kan ik een pelletkachel gebruiken als enige verwarming in een kantoorruimte?

Ja, een pelletkachel kan worden gebruikt als enige verwarming in een kantoorruimte. Het is wel belangrijk om te controleren of er geen specifieke regelgeving is voor het gebruik van pelletkachels in kantoorruimtes in jouw gebied.

 

Zijn pelletkachels veilig?

Pelletkachels zijn veilig wanneer ze worden geïnstalleerd, onderhouden en gebruikt volgens de instructies van de fabrikant. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren door een gekwalificeerde professional om brandgevaar te voorkomen.

 

Wat is de minimale afstand tot brandbare materialen?

De minimale afstand tot brandbare materialen is afhankelijk van de specificaties van de kachel en de plaatselijke regelgeving. Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen voor de juiste afstand.

 

Is het gevaarlijk om een pelletkachel te gebruiken als er kinderen of huisdieren in huis zijn?

Pelletkachels zijn veilig wanneer ze worden geïnstalleerd, onderhouden en gebruikt volgens de instructies van de fabrikant. Het is wel belangrijk om toezicht te houden op kinderen en huisdieren wanneer de kachel in gebruik is en ervoor te zorgen dat ze niet in de buurt van de kachel komen.

 

Wat moet ik doen als er rook of geur uit de pelletkachel komt?

Als er rook of geur uit de pelletkachel komt, moet je de kachel uitschakelen en professioneel advies inwinnen. Dit kan een indicatie zijn van een probleem met de installatie of het onderhoud van de kachel.

 

Wat moet ik doen als de pelletkachel oververhit raakt?

Als de pelletkachel oververhit raakt, moet je de kachel uitschakelen en professioneel advies inwinnen. Dit kan een indicatie zijn van een probleem met de installatie of het onderhoud van de kachel.

 

Wat moet ik doen als de pelletkachel begint te branden?

Als de pelletkachel begint te branden, moet je onmiddellijk de kachel uitschakelen en de brandweer bellen. Voer geen pogingen uit om de brand zelf te blussen, dit kan gevaarlijk zijn. Laat de brandweer het overnemen en volg hun instructies op.

 

Wie moet een pelletkachel installeren?

Het is aan te raden om een gekwalificeerde professional te raadplegen voor de installatie van een pelletkachel. De installatie vereist specifieke kennis en vaardigheden.

 

Hoe vaak moet ik mijn pelletkachel onderhouden?

Het is aanbevolen om het onderhoud van de pelletkachel minstens eenmaal per jaar uit te voeren door een gekwalificeerde professional. Dit kan variëren afhankelijk van de frequentie van gebruik en de specifieke eisen van de kachel.

 

Wat moet ik doen als er problemen zijn met mijn pelletkachel?

Als er problemen zijn met de pelletkachel, moet je onmiddellijk professioneel advies inwinnen. Dit kan een indicatie zijn van een probleem met de installatie of het onderhoud van de kachel.

 

Hoeveel kost het om een pelletkachel te installeren?

De kosten voor de installatie van een pelletkachel kunnen variëren afhankelijk van de grootte en het type van de kachel, de locatie van de installatie en de professional die wordt ingeschakeld voor de installatie. Het is aan te raden om verschillende offertes te vergelijken voordat u een beslissing neemt.

 

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

De voordelen van een pelletkachel zijn onder andere: lagere energiekosten, milieuvriendelijk en een grote warmtecapaciteit.

 

Wat moet ik doen als ik mijn pelletkachel niet meer gebruik?

Als je je pelletkachel niet meer gebruikt, is het aanbevolen om professioneel advies in te winnen voor de juiste afsluiting en opruiming van de kachel.

 

Verschillende merken pelletkachels hebben verschillende error codes, hier is een handig overzicht:

MCZ:

 • F1: Fout in de hoofdcomputer
 • F2: Fout in de asensor
 • F3: Fout in de ventilator
 • F4: Fout in de thermokoppel
 • F5: Fout in de druksensor
 • F6: Fout in de klep van de rookgasafvoer
 • F7: Fout in de regelklep
 • F8: Fout in de luchtdruk van de kachel

 

Palazzetti:

 • E1: Fout in de thermische beveiliging
 • E2: Fout in de ventilator
 • E3: Fout in de drukregelaar
 • E4: Fout in de elektrische aansluiting
 • E5: Fout in de klep van de rookgasafvoer
 • E6: Fout in de thermokoppel
 • E7: Fout in de asensor

 

Red:

 • ER1: Fout in de thermische beveiliging
 • ER2: Fout in de ventilator
 • ER3: Fout in de drukregelaar
 • ER4: Fout in de elektrische aansluiting
 • ER5: Fout in de klep van de rookgasafvoer
 • ER6: Fout in de thermokoppel
 • ER7: Fout in de asensor

 

Extraflame

 • F1: Fout in de thermische beveiliging
 • F2: Fout in de ventilator
 • F3: Fout in de drukregelaar
 • F4: Fout in de elektrische aansluiting
 • F5: Fout in de klep van de rookgasafvoer
 • F6: Fout in de thermokoppel
 • F7: Fout in de asensor

 

EdilKamin

 • E1: Fout in de thermische beveiliging
 • E2: Fout in de ventilator
 • E3: Fout in de drukregelaar
 • E4: Fout in de elektrische aansluiting
 • E5: Fout in de klep van de rookgasafvoer
 • E6: Fout in de thermokoppel
 • E7: Fout in de asensor

 

Houd er rekening mee dat de codes en de betekenissen kunnen variëren afhankelijk van het model van de kachel en het merk. Het is aanbevolen om altijd de gebruiksaanwijzing van de kachel te raadplegen voor de specifieke codes en betekenissen. Het is ook aan te raden om professioneel advies in te winnen als er een foutcode verschijnt.

 

Is het stoken met een pelletkachel goedkoper dan gas?
Het is mogelijk dat stoken met een pelletkachel goedkoper is dan gas, maar dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kosten van pellets in vergelijking met de kosten van gas in uw gebied, de efficiëntie van de pelletkachel en het gebruik ervan. In sommige gevallen, kan een pelletkachel goedkoper zijn dan gas, vooral als de prijzen van gas hoog zijn en de prijzen van pellets laag. In andere gevallen kan gas goedkoper zijn, afhankelijk van de marktprijzen. Het is aan te raden om de kosten van beide brandstoffen in uw gebied te vergelijken en te overwegen hoe vaak u van plan bent om de kachel te gebruiken en of uw huis geschikt is voor de installatie van een pelletkachel.

 

Hoe lang zijn pelletkachels nog toegestaan?
Het is moeilijk om een specifieke datum te geven wanneer pelletkachels niet langer zullen worden toegestaan, omdat dit afhankelijk is van de regelgeving en beleid in uw specifieke gebied. In sommige gebieden kan de verkoop, installatie en gebruik van pelletkachels al zijn verboden, terwijl in andere gebieden het nog wel is toegestaan. Het is belangrijk om te controleren of er specifieke regelgeving is voor het gebruik van pelletkachels in uw gebied en of er veranderingen worden verwacht in de toekomst.

Sommige landen, zoals Nederland hebben de verkoop van houtkachels met een hoge uitstoot verboden of zullen verbieden in de toekomst. Er zijn ook steden en gemeenten die eigen regelgeving hebben waar houtkachels al verboden of beperkt zijn.

Het is ook goed om te weten dat er steeds meer landen, regio’s en steden zich richten op duurzame oplossingen voor verwarming en energie, waaronder het gebruik van pelletkachels, en dit kan betekenen dat er meer regelgeving komt om te zorgen dat deze kachels voldoen aan de hogere eisen voor energie-efficiëntie en lagere uitstoot van schadelijke stoffen.

 

Hoe lang doe je met 15 kg pellets?
Hoe lang u met 15 kg pellets zult doen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en efficiëntie van de kachel, de hoeveelheid warmte die u nodig heeft en de frequentie waarmee u de kachel gebruikt. Een gemiddelde pelletkachel zal ongeveer 2-3 dagen verwarmen met 15 kg pellets. Maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke kachel en hoe vaak en hoe lang u de kachel gebruikt. Het is aan te raden om de instructies van de fabrikant te raadplegen voor de specifieke efficiëntie van uw kachel en hoe vaak u de kachel zou moeten bijvullen.

 

Heb je een schoorsteen nodig voor een pelletkachel?
Ja, een schoorsteen is vereist voor een pelletkachel. De schoorsteen is nodig voor de afvoer van de rookgassen die worden geproduceerd tijdens het verbranden van pellets. Deze gassen moeten worden afgevoerd naar buiten om de luchtkwaliteit binnenshuis te behouden en te voorkomen dat er schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen. De schoorsteen moet voldoen aan de normen van de fabrikant en ook aan de veiligheidseisen en normen van uw lokale overheid. Het is aanbevolen om deze te laten installeren door een gekwalificeerde professional. Bovendien is het belangrijk om de schoorsteen regelmatig te controleren en schoon te maken om ervoor te zorgen dat er geen verstoppingen ontstaan en dat de rookgassen veilig kunnen worden afgevoerd.

 

Hebben buren last van pelletkachel?
Het is mogelijk dat buren last kunnen hebben van een pelletkachel, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Dit kan gebeuren als de rookgassen van de kachel de buurt verontreinigen of als er geluidsoverlast is van de kachel.

Er zijn regels en normen die de uitstoot van rookgassen en geluidsoverlast van pelletkachels regelen. Deze moeten worden nageleefd om de luchtkwaliteit en het welzijn van de buurt te beschermen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kachel wordt geïnstalleerd en onderhouden volgens de normen van de fabrikant en de plaatselijke wetgeving. Dit kan helpen om te voorkomen dat er problemen ontstaan met de buren. Het is ook aan te raden om open communicatie te hebben met de buren en hun eventuele zorgen en klachten serieus te nemen.

 

Wat kost een pelletkachel aan stroom?
De kosten voor stroom van een pelletkachel kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en efficiëntie van de kachel, de hoeveelheid gebruik en de kosten van elektriciteit in uw gebied. Een gemiddelde pelletkachel zal ongeveer 20-50 watt verbruiken, maar dit kan variëren afhankelijk van het specifieke model en hoe vaak en hoe lang u de kachel gebruikt.

U kunt de kosten van stroom berekenen door uw verbruik te meten met een stroommeter of door de fabrikant te vragen om de stroomgebruiksgegevens van de kachel. Daarna kunt u deze informatie gebruiken om een schatting te maken van de kosten, door het verbruik te vermenigvuldigen met de kosten van elektriciteit in uw gebied.

Houd er rekening mee dat, afhankelijk van het soort kachel, er ook stroomgebruik is voor de ventilator, de besturing, de voeding van de elektronica en eventuele extra’s.

 

Kun je een pelletkachel ruiken?
Een pelletkachel produceert een minimale hoeveelheid rook tijdens het verbranden van pellets, en deze rook is vaak onzichtbaar. Er kan een lichte geur van brandend hout of roet worden waargenomen, afhankelijk van de kwaliteit van de pellets en de efficiëntie van de kachel. Een goede werking van de kachel en een goede afvoer van de rookgassen zorgen dat de geur van een pelletkachel minimaal is.

Echter, als de kachel niet goed functioneert of als er problemen zijn met de afvoer van de rookgassen, kan de geur van roet of brandend hout intenser zijn en kan dit in de buurt van de kachel worden waargenomen. Dit kan een indicatie zijn van een probleem dat moet worden opgelost. Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen als u denkt dat er problemen zijn met uw pelletkachel.