Als je een pelletkachel aanschaft, dan koop je niet alleen de kachel zelf; je kiest voor de plaatsing van een verwarmingsapparaat in je woning. Een pelletkachel kan niet goed functioneren zonder vakkundige installatie.

Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf en installatie van een pelletkachel?

1. Veilige installatie

Als je kiest voor een pelletkachel, zorg er dan voor dat je deze laat plaatsen door een erkend installateur. Wil je ervan verzekerd zijn dat de pelletkachel helemaal volgens Duroflame-voorschriften wordt geïnstalleerd?

Kies van voor de Duroflame installatieservice. Je kunt direct online de kosten berekenen.

2. Een goed rookkanaal voorkomt overlast

Een pelletkachel genereert rookgassen. Hoe schoon de verbranding in onze geoptimaliseerde verbrandingskamers ook is, deze gassen mogen absoluut niet in je woonkamer komen. Een rookkanaal biedt de afvoergassen een weg naar buiten.

Rookkanalen moet volgens de regels in het bouwbesluit worden aangelegd. Het rookkanaal moet boven de nok van het dak uitmonden om overlast voor omwonenden te voorkomen.

3. Kies een goede, handige plek

Zo, dat is een open deur! Maar wat is een handige plek voor een pelletkachel? Je wilt immers de behaaglijke warmte kunnen voelen, maar tegelijkertijd ook genieten van de vlammen. Wat je prettig vindt is natuurlijk helemaal persoonlijk, maar toch zijn er een paar vuistregels die je op gang kunnen brengen:

  • Houd ruim afstand van brandbare materialen zoals meubels en tapijten. De afstand tot brandbare materialen is per kachel anders, deze gegevens vind je in de gebruikershandleiding en installatievoorschriften.
  • Bewaar de pellets zelf op ruime afstand van de pelletkachel, op minstens 150 cm afstand. Ze zijn immers zeer goed brandbaar.
  • Houd altijd enige afstand van de muur aan. Hoeveel afstand je moet houden is afhankelijk van het type kachel dat je installeert.
  • De pelletkachel verwarmt, afhankelijk van je woonsituatie en het gekozen vermogen, tot op enkele meters afstand nog zeer behaaglijk. Je kunt dus gerust de kachel op 2 of 3 meter afstand van een fauteuil of bankstel plaatsen en toch kunnen genieten van het comfort van een pelletkachel.
  • Je hebt een stabiele, brandwerende ondergrond nodig. Een onstabiele houten vloer of mooi hoogpolig tapijt lenen zich dus niet voor de installatie van een pelletkachel. Er zijn overigens grondplaten van staal en glas verkrijgbaar die de ondergrond kunnen afschermen.

4. Stroom op de kachel

Stroom? Maar mijn pelletkachel verbruikt toch houtpellets?
Klopt helemaal! Alle pelletkachels hebben toch een (klein beetje) stroom nodig. Zo zijn onze pelletkachels uitgerust met een controlunit, slimme elektronica die het verbrandingsproces continu monitoren en bijsturen voor een optimaal rendement. Ook de rookgasventilator, die ervoor zorgt dat er trek in het rookkanaal is, werkt uiteraard op stroom. Zo blijft de verbranding efficiënt en schoon.

Maar ook als je kachel niet aanstaat werkt de elektronica. Zo kun je gebruik maken van de weekplanning, waardoor de kachel op vooraf ingestelde tijden in werking wordt gesteld.

Wat kost de installatie van een pelletkachel?

Als enige Nederlandse fabrikant van pelletkachels, krijgen wij regelmatig de vraag: “Wat kost de installatie van een pelletkachel?”.

Een heel logische vraag, een pelletkachel is immers geen plug-and-play-product. Het is een geavanceerd apparaat dat een luchttoevoer en een professioneel aangelegd rookkanaal nodig heeft om goed en veilig te kunnen functioneren. Een installatie moet voldoen aan verschillende voorschriften, o.a. aan de NEN 2757-01: 2019 / NPR 2758.

Maatwerk

Een installatie is écht maatwerk; soms moet de buis net even om een obstakel heen gelegd worden. In een ander huis moet een rookkanaal net weer even hoger gemaakt worden. Om je een idee te geven van de werkzaamheden en kosten, hebben we toch drie veel voorkomende situaties uitgewerkt. In alle gevallen kunnen we je aanraden om een gratis en vrijblijvende offerte op maat op te vragen.

Situatie 1: Ik heb al een pelletkachel-rookkanaal

Ben je al in het bezit van een pelletkachel en nu toe aan een volgende stap? Een Duroflame pelletkachel past op praktisch alle bestaande pelletkachel-rookkanalen.

Plug-and-play wordt het nooit helemaal. Maar als je een goede en degelijke rookgasafvoer en luchttoevoer hebt die voldoen aan de actuele voorschriften, dan sluiten wij graag een nieuwe Duroflame pelletkachel voor je aan. En vertellen we meteen alle ins- en outs van deze nieuwe eyecatcher.

Situatie 2: Ik heb al een ander rookkanaal

Is er in je huis al een bestaand rookkanaal? Bijv. voor een oude open haard (met schouw), houtkachel of gaskachel? Het aansluiten van je moderne Duroflame pelletkachel is geen probleem.

Onze installateurs voeren een flexibele buis door het bestaande rookkanaal. In de kamer (als je geen schouw hebt) kijk je tegen een stijlvolle zwarte buis aan. De schoorsteen wordt voorzien van een trekkap. De pelletkachel kan worden van verse luchttoevoer van buiten voor een optimaal verbrandingsproces.

Situatie 3: Nieuw rookkanaal, schuin dak

In jouw woning met schuin dak en houten verdiepingsvloeren, leggen we een modern en veilig rookkanaal aan. Onze ervaren installateurs doen het met een glimlach.

Vanuit de pelletkachel loopt een stijlvolle zwarte buis naar boven. Op de verdiepingen wordt gewerkt met dubbelwandige pijp, die wordt omtimmerd met brandwerend plaatmateriaal, geheel conform de laatste bouwvoorschriften. In het pannendak wordt een doorvoer gemaakt voor de rookgasafvoer, die net boven de nok van het huis uitkomt. De luchttoevoer wordt zo aangelegd dat frisse lucht van buitenaf komt, voor een optimale verbranding. (optie)

Situatie 4: Nieuw rookkanaal, plat dak

In jouw woning met plat dak en betonnen verdiepingsvloeren, leggen we een modern en veilig rookkanaal aan. Onze ervaren installateurs doen het met een glimlach.

Vanuit de pelletkachel loopt een stijlvolle zwarte buis naar boven. Met een diamantboor wordt nauwgezet een gat door de verdiepingsvloer geboord, om het rookkanaal verder omhoog te leiden. Op de verdiepingen wordt gewerkt met dubbelwandige pijp, die omtimmerd wordt met brandwerend plaatmateriaal, geheel conform de laatste bouwvoorschriften. In het platte dak wordt een doorvoer gemaakt voor de rookgasafvoer, die net boven de nok van het huis uitkomt. Je bitumen, EPDM of PVC-dakbedekking wordt uiteraard weer vakkundig waterdicht gemaakt. De luchttoevoer wordt zo aangelegd dat frisse lucht van buitenaf komt, voor een optimale verbranding. (optie)

Ons advies: online je prijs berekenen

Wil je gratis & vrijblijvend weten waar je aan toe bent?
Dan raden we je aan om een prijsberekening uit te voeren. Je krijgt direct online een prijsindicatie. Wil je deze vastleggen? Dan neemt onze specialist de situatie op, desgewenst op afstand d.m.v. videobellen en brengt een definitieve offerte uit. Want een Duroflame pelletkachel verdient een vakkundige installatie op maat!

Installatiekosten berekenen

De Installatie: Wat kan ik verwachten?

Een kachel kan alleen goed en veilig functioneren als de hele infrastructuur (kachel én rookkanaal) klopt en op elkaar afgestemd is. Wist je bijvoorbeeld dat een pelletkachel niet aangesloten mag worden met enkel een geveldoorvoer?

Bij Duroflame nemen we een duidelijk standpunt in, het is niet verstandig om zelf een pelletkachel te installeren. Waarom niet?

Het is niet verstandig omdat:

  • Regelgeving rond afvoer zeer specifiek en uitgebreid is
  • De grootste kosten naar materialen gaan, dat ben je sowieso kwijt
  • Een groot gedeelte van de kunst van het installeren is dat het er mooi uitziet, dit vergt ervaring
  • Je zeker wilt zijn dat je het maximale rendement behaalt
  • Naast de installatie de kachel ook goed aangesloten en ingesteld dient te worden

Houd er rekening mee dat de aanleg van een rookkanaal dat door slaapkamers en zolder heen gaat, best wel een verbouwing is. In de ruimtes waar gewerkt moet worden zal voldoende ruimte moeten zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast komt er ook een hoop stof vrij, waarmee ook rekening gehouden dient te worden.

 

Duroflame ontzorgt je, en neemt al het werk uit handen

De werkzaamheden zullen in alle gevallen binnen een dag gerealiseerd worden, mits er een technisch haalbaar plan is opgesteld. Uiteraard beginnen we niet voordat we dit samen met je hebben kortgesloten. Na afloop van de werkzaamheden wordt alles weer schoon opgeleverd zodat je meteen kunt genieten van je nieuwe pelletkachel.

Uiteraard laten we samen met je de pelletkachel branden en leggen we uit hoe alles precies werkt en hoe je de instellingen beheert. Waar nodig passen we de instellingen aan op je voorkeur en persoonlijke situatie.