Gemakkelijk je gaskachel vervangen

 
Je denkt aan het vervangen van je gaskachel met een pelletkachel? Dat is een belangrijke beslissing. Beide opties hebben hun eigen voordelen, maar ze hebben ook duidelijke nadelen in vergelijking met elkaar. We gaan kijken naar de factoren die je kunnen helpen om te beslissen waarom je jouw gaskachel zou willen vervangen door een pelletkachel.

Waarschijnlijk heb je de meest bekende argumenten voor het installeren van een houtpelletkachel in je bestaande gashaard al wel gehoord. Houtpelletkachels zijn een economische oplossing voor huisverwarming, met behulp van gecomprimeerd zaagsel in plaats van duurdere brandstoffen.

Een pelletkachel vermindert je afhankelijkheid van aardgas voor verwarming, wat op dit moment natuurlijk zo belangrijk is omdat de gasprijzen hoog zijn. En niet te vergeten de behaaglijke sfeer waar een gaskachel gewoonweg niet tegenop kan.
 

Is het dan zo simpel, of zijn er toch dingen waarover je na moet denken?

Installatie

 
Gashaarden zijn meestal voorzien van metselwerk dat zowel decoratief als duurzaam is en bestand is tegen de hitte van een gasvlam. Dit betekent dat de tegel, het metselwerk en de basis voor de open haard een pelletkachel van de juiste grootte kunnen ondersteunen.

De grootte van je open haard bepaalt de grootte van de kachel die je kunt installeren. Vooraf aan de pelletkachel installatie controleer je kachelgroottes en warmtewaarden om te zien of je open haard groot genoeg is voor een kachel die voldoende warmte voor de kamer produceert.

Onderhoud

 
Als je verder denkt dan de installatie, is het belangrijk om rekening te houden met het type onderhoud dat uw kachel nodig heeft om deze draaiende te houden. Gasverwarmingssystemen vereisen minder dagelijks onderhoud. Ze worden eenvoudigweg met een druk op de knop aan- en uitgezet. Dit betekent niet dat pelletkachels veel onderhoud vergen. Bij pelletkachels moet je pellets toevoegen en af en toe de asbak schoonmaken.

Het algehele onderhoud van een pelletkachel is eenvoudiger dan een gaskachel. Gasverwarmers vereisen dat een specialist jaarlijks onderhoud moet uitvoeren zoals pijpleidinginspecties en ontluchtingsreiniging. Pelletkachel onderhoud kan gemakkelijk zelf worden gedaan met de juiste kachelonderdelen en gereedschappen, en er zijn geen jaarlijkse inspecties vereist. Maar als je een specialist wilt laten komen om je te helpen met onderhoud voor je pelletkachel, kun je dat ook doen.

Ventilatie

 
Een van de belangrijkste uitdagingen bij het installeren van een houtpelletkachel in een gashaard is een goede ventilatie. Je moet het uitlaatsysteem van de kachel aan de schoorsteen van de open haard bevestigen om rook en koolstofbijproducten te laten ontsnappen. Als het rookkanaal van je open haard te smal of niet voldoende geïsoleerd is, moet je een nieuw gat door de buitenmuur maken voor ventilatie. De houtpelletkachel moet ook in de open haard worden geplaatst, zodat deze zuurstofrijke lucht kan aanzuigen voor verbranding.

Hoewel beide kachels buitengewoon veilig zijn, zijn pelletkachels meestal een beetje veiliger. Het risico bij gaskachels is een koolmonoxidelek als het ventilatiesysteem niet correct is geïnstalleerd. Het is belangrijk op te merken dat beide kachels warm aanvoelen, dus het is het beste om ze uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren te houden.

Kosten

 
De kosten van een gaskachel kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de prijs van gas. Als je op zoek bent naar het zuinigere type kachel om te laten draaien, zal een pelletkachel gemakkelijk winnen. De pellets zijn relatief goedkoop en zelfs met de elektrische kosten van het laten draaien van de blowers, zal een pelletkachel warmte leveren tegen veel lagere kosten dan je zou kunnen verwachten van een gaskachel.

Zullen we het voor je gaan regelen?

 
Uiteindelijk, als je op zoek bent naar een kachel om je huis te verwarmen, is een pelletkachel volgens ons natuurlijk de beste keuze. Met maximale efficiëntie en sfeer, eenvoudige reiniging en onderhoud, en milieu- en persoonlijke veiligheid zul je zeker blij zijn met je vervangingsaankoop!

Ons advies: bereken je prijs

Wil je gratis & vrijblijvend weten waar je aan toe bent?
Dan raden we je aan om een prijsberekening uit te voeren. Je krijgt direct online een prijsindicatie. Wil je deze vastleggen? Dan neemt onze specialist de situatie op – desgewenst op afstand d.m.v. videobellen, en brengt een definitieve offerte uit. Want een Duroflame pelletkachel verdient een vakkundige installatie op maat!

Prijs direct berekenen