Een pelletkachel kopen bij Duroflame betekent:

Zorgeloze installatie

Voor een comfortabele en foutvrije werking is een perfect rookkanaal nodig. De installatie van je Duroflame pelletkachel wordt uitgevoerd door betrokken en zorgvuldige vakmensen. Verreweg de meeste installaties zijn in één dag afgerond.

De specialisten van Duroflame installeren in heel Nederland.

Wil je alles weten over de installatie en hoeveel het kost?

 

 

Stilte in huis

Als je in je lekkere stoel van het vlammenspel zit te genieten, dan wil je niet gestoord worden. Bij ons heb je de keuze: een stille ruimteventilator of een moderne warmtewisselaar zonder ventilator.

Bekijk alles over stille pelletkachels

 

Hoog rendement

Duroflame pelletkachels zijn ontworpen voor de Nederlandse huiskamer. Dat resulteert in een iets lager nominaal vermogen dan gebruikelijk. Daardoor draait de kachel vaker op vol vermogen, wat een positieve uitwerking heeft op het rendement.

Alle Duroflame pelletkachels voldoen aan de strenge Ecodesign-normen voor fijnstofuitstoot.

Weinig bijvullen

Afhankelijk van het model en gekozen vermogen, kun je 8 tot 14 uur stoken zonder het reservoir bij te vullen. Gemak dient de mens!

Alles over pelletkachel rendement en vermogen

Duroflame modellen

Het Duroflame assortiment bestaat uit 7 onderscheidende pelletkachels en 2 elektrische haarden
Benieuwd welk model bij jou past? Doe de zelftest.

Groen geweten

Pellets worden gemaakt van duurzame zaagresten. Kies je voor pellets met het keurmerk DINplus, ENplus A1 of Better Biomass, dan weet je dat je pellets zijn vervaardigd met hout uit verantwoord beheerde bossen of zaagresten. Ook ben je ervan verzekerd dat de verbranding een minimale uitstoot veroorzaakt en dat de pellets geen niet toegestane additieven bevatten.

Lees alles over houtpellets en korrels

Geen gedoe

Het ruitje reinigen en as opzuigen: veel meer hoef je niet te doen om je Duroflame pelletkachel in topconditie te houden! Ontdek alles over het gemakkelijke onderhoud aan je Duroflame pelletkachel.

Ontdek alles over onderhoud van een pelletkachel

 

Dutch design

Met keuze uit 8 modellen, ontworpen in Nederland, vind je altijd een model dat perfect bij jou past. Alle modellen zijn ontworpen om de uitstraling van de klassieke Nederlandse houtkachel te vertalen naar een moderne pelletkachel.

Laat je inspireren door Duroflame design

 

Duurzaam geproduceerd

Duroflame pelletkachels zijn kachels van Hollandse bodem. Door het productieproces volledig in eigen hand te houden, zorgen we dat de maakindustrie in Nederland blijft. Onze pelletkachels zijn schoon en duurzaam en dus is ons productieproces dat ook.

De continu focus op hoe het efficiënter, duurzamer en schoner kan, maakt van Duroflame een innovatieve speler op de markt van pelletkachels. Die innovatiedrang zie je ook terug in onze moderne fabriek in Bedum. De pelletkachels van Duroflame worden vervaardigd met geavanceerde machines. En bestaat de machine die we nodig hebben om onze pelletkachels te ontwikkelen niet? Dan maken we ‘m zelf.

Lees alles over het productieproces

Moderne techniek

Hoe werkt een Duroflame pelletkachel eigenlijk en waarom het belangrijk is om te weten hoe een pelletkachel werkt?

Lees alles over hoe een Duroflame pelletkachel werkt

Voordelen & nadelen van een pelletkachel

Bij Duroflame werken we iedere dag aan het ontwerpen en produceren van de allerbeste pelletkachels. We luisteren actief naar de feedback die we krijgen van onze eindgebruikers en verkooppunten. Zo hebben we een goed beeld van de voordelen en nadelen van pelletkachels voor gebruikers in Nederland.

De 6 voordelen van een pelletkachel

Laten we met het leukste gedeelte beginnen. Wil jij weten wat de voordelen zijn van een pelletkachel? Wij hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet.

1. De pelletkachel is de gemakkelijkste houtkachel die er is

Hoe leuk het soms ook is om lekker buiten hout te kloven en vervolgens zelf je vuurtje aan te maken, zelf zijn we nóg meer gecharmeerd van het comfort van een pelletkachel die zichzelf in luttele minuten opstart. Net zoals we auto’s niet meer hoeven aan te slingeren en de floppy cultureel erfgoed is geworden, neemt de pelletkachel de rol van de houtkachel over. Gemak dient de mens, immers.

Tel daarbij onze handige control-unit op, waarmee je je weekplanning kunt instellen en de kachel met een timer kunt uitschakelen.

2. Efficiënter dan een pelletkachel wordt het niet

Een goede pelletkachel stookt zeer efficiënt. Doordat het verbrandingsproces volledig door de kachel gecontroleerd wordt, vindt de verbranding altijd schoon en efficiënt plaats. Niet alleen op vol vermogen, maar ook als het gevraagde vermogen lager is.

Daarbij zijn sommige pelletkachels, waaronder de Duroflame pelletkachel, voorzien van een extra warmtewisselaar. Hierin wordt ook de restwarmte van de kachel gebruikt om lucht te verwarmen. Dankzij deze technologie stijgt het rendement tot boven de 95%.

3. Pellets zijn duurzame zaagresten

Pellet worden geperst van restanten uit professionele houtzagerijen: houtkrullen, zaagsel en houtsnippers worden in een pelletmolen geperst tot de kleine pellets die je in je pelletkachel kunt plaatsen. Deze reststroom wordt dus volledig gebruikt. Wel zo duurzaam!

Daarbij komt dat pellets een laag vochtgehalte hebben en door hun vorm een relatief groot verbrandingsoppervlak. Zo branden ze sneller en beter dan bijv. een massief stuk hout.

4. Minder uitstoot

MilieuCentraal geeft op hun pagina over pelletkachels aan dat in internationaal verband is afgesproken dat uitstoot uit verbranding van biomassa (waaronder houtpellets vallen) formeel ‘nul CO2’ wordt gerekend. Omdat bossen worden gezien als CO2-opslag, wordt de CO2 die bij het verbranden vrijkomt, door het bijplanten immers weer opgenomen.

Hierbij gaan we er wel vanuit dat de houtpellets uit verantwoord beheerde bossen komen. Hierop heb je als consument natuurlijk zelf invloed. Zo kun je checken of je pellets een keurmerk hebben, bijvoorbeeld het DINplus, ENplus A1 of Better Biomass keurmerk.

5. Stoken met pellets is goedkoper

Het klinkt misschien gek, maar het stoken van houtpellets is voordeliger dan je huis verwarmen met gas dat direct uit de gasleiding je CV-ketel in komt. Reken je even mee?
Een m3 aardgas kost gemiddeld € 1.32 1 en bevat evenveel energie als 1,7 kilo pellets 2. Een kilo ENplus A1-pellets kost echter gemiddeld € 0,31 3, dus 1,7 kilo pellets kost € 0,53. Je kachel haalt een rendement van circa 95% 4, het rendementsverlies op je CV-ketel vergeten we voor het gemak.
Voor dezelfde hoeveelheid energie, betaal je dan al 35% minder!

Vergelijken we dit met 1 m3 beukenhout, dan blijken pellets nóg voordeliger. Een m3 beukenhout kost rond de € 200,- 5 en bevat 2022 kWh aan energie 6. Je hebt 350 kilo pellets nodig voor dezelfde hoeveelheid energie 7,8. De houtsoorten eiken en essen hebben vergelijkbare getallen, voor naaldhout ligt dit veel lager. 350 kilo pellets van € 0,31 per kilo kosten echter maar € 109. We stellen het rendement van houtkachels en pelletkachels hierbij voor het gemak gelijk.
Ten opzichte van haardhout, bespaar je met pellets dus wel 45%!

Daarnaast heeft een pelletkachel het voordeel dat je lokaal verwarmt: je hoeft niet een heel CV-systeem te vullen met warm water, maar genereert alleen warmte op de plek waar je er behoefte aan hebt. Idealiter zet je daarom je CV een graadje lager en stookt bij met je pelletkachel als je daar behoefte aan hebt. Zeker i.c.m. vloerverwarming is een pelletkachel uitermate geschikt, aangezien deze systemen vrij traag reageren en een pelletkachel juist zeer snel.
Dan ben je zowel groen als voordelig bezig!

6. Houtpellets veroorzaken geen aardbevingen

Laten we eindigen bij onze vestigingsplaats. Onze fabriek bevindt zich in het mooie Groningse dorpje Bedum. Niet alleen bekend als geboorteplaats van Arjen Robben, maar helaas ook gelegen in het aardbevingsgebied van het Groninger gasveld.
Als geen ander zijn we bekend met de ellende die gaswinning kan veroorzaken. Dit motiveert ons extra om door middel van pelletkachels de gasconsumptie te verminderen.

De 4 nadelen van een pelletkachel

Ons nationale quote-orakel Johan Cruijff zei het al: “Elk nadeel heb z’n voordeel”. Nu we de voordelen hebben behandeld, is het tijd om ook de nadelen van het bezit en gebruik van een pelletkachel te belichten.

1. Je hebt een rookkanaal nodig

Hoe schoon de houtverbranding in de geoptimaliseerde verbrandingskamer ook is, het is niet aan te raden om de afvoergassen direct je woonkamer in te leiden. Sterker nog, er zijn strenge regels met betrekking tot het rookkanaal om ervoor te zorgen dat de brandveiligheid optimaal is. Je gespecialiseerde installateur kan je er alles over vertellen.

Afhankelijk van je woning kan dit een kleine klus zijn voor de installateur, of een meer ingrijpende aanpassing. Wij of onze verkooppunten vertellen je er graag meer over.
Je kunt ook direct een offerte aanvragen, dan krijg je gratis en vrijblijvend inzicht in de kosten voor de aanleg van een rookkanaal.

2. Je hebt stroom nodig

Anders dan een houtkachel, die volledig zonder stroom werkt, bevat een pelletkachel een control-unit. Deze elektronica bestuurt de pelletkachel en optimaliseert de verbranding. Ook bevat een pelletkachel een ventilator om de doorstroom van lucht rondom de verbrandingskamer te verbeteren, zodat het rendement verhoogt wordt.

Je zult dus een stopcontact in de buurt van de kachel nodig hebben, om de pelletkachel te gebruiken.

3. Pellets nemen plaats in beslag

In je pelletkachel zit een reservoir. Deze kun je vullen met pellets, zodat de kachel ze hieruit kan halen en kan doorvoeren naar de verbrandingskamer. Maar… zelfs in ons vlaggenschip Batavia kun je 14 kilo pellets kwijt, daar kom je de winter niet mee door!
Je zult dus ergens in huis een aantal zakken pellets willen opslaan. Koop je ze in grote hoeveelheden, dan kun je bij verschillende winkels zomaar tot 15% besparen op de inkoop. Je kunt je voorstellen dat veel mensen daarom meteen groot inslaan, en dat kost ruimte.

4. De impact op je sociale leven

Kon je vroeger altijd meepraten over de nieuwste Netflix-series en films, nu zit je ’s winters opeens avonden met je partner of vrienden bij een gezellig vuurtje. Om nog niet te beginnen over de aanloop die je opeens krijgt; bij jou is het altijd gezellig in huis!

Gekkigheid, natuurlijk. Of toch niet?

Conclusie over aanschaf en gebruik van pelletkachels

Als we kijken naar bovenstaande opsomming van voordelen en nadelen van pelletkachels, dan kunnen we concluderen dat pelletkachels de makkelijkste, schoonste en goedkoopste kachels zijn. Daar staat tegenover dat je in je huis een rookkanaal, stroomvoorziening en een opslagplaats voor pellets nodig hebt.

Ben je benieuwd of een pelletkachel iets voor jou is? Doe de test en ontdek het meteen:

Doe de test

Bronnen

Bij de kostprijsberekening zijn verschillende verwijzingen vindbaar.

 1. De gasprijs bedraagt € 0,814 per m3, volgens Milieucentraal, geraadpleegd in oktober 2020:
  https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/energierekening/#:~:text=Gasprijs%20per%20m3,voor%20de%20energiebelasting%20en%20ODE
 2. De energie in 1 m3 gas zit in 1,7 kilo pellets, volgens Ikwilvanmijnenergiekostenaf.nl:
  http://www.ikwilvanmijnenergiekostenaf.nl/pellet-kachels
 3. Veel webshops hanteren een gemiddelde van € 0,31 per kilo pellets. We gaan dan uit van duurzame, kwalitatief goede pellets die voldoen aan de ENplus A1-norm, in een grotere hoeveelheid gekocht. Bekijk verschillende aanbieder door te Googlen op “1 kilo pellets kosten”: https://www.google.com/search?q=1+kilo+pellets+kosten
 4. De Duroflame Carré pelletkachel haalt een rendement van 95,4%. https://www.duroflame.nl/pelletkachels/pelletkachel-duroflame-carre/
 5. Kosten 1m3 beukenhout van 500 kilo voor € 200 is een gemiddelde dat op veel webshops wordt gehanteerd. Soms is het wat duurder, soms wat voordeliger als er meer gekocht wordt. Bekijk verschillende aanbieder door te Googlen op “1 m3 beukenhout”: https://www.google.com/search?q=1+m3+beukenhout
 6. Energiewaarde beukenhout: 1 m3 gestapeld beukenhout bevat 2022 kWh energie, volgens Wikipedia:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandhout
 7. De energie in 1 m3 gas is (omgerekend) 9,8 kWh, volgens Energieconsultant.nl:

https://www.energieconsultant.nl/energiemarkt/energie-berekeningen-uit-de-praktijk/omrekening-van-m3-n-naar-kwh/

De hoeveelheid energie in 1 m3 gas zit in 1,7 kilo pellets 2. Een kilo pellets bevat daarom 9,8 / 1,7 = 5,8 kWh.

 1. Om de benodigde hoeveelheid pellets te berekenen voor 2022 kWh aan energie, heb je 2022 / 5,8 = 350 kilo pellets nodig.