Stilte is goud waard

Stil lopende pelletkachels zijn ontworpen om de meeste bronnen van intern geluid of trillingen te elimineren en ventilatiegeluid volledig te annuleren. Het resultaat is een volledig geruisloze kachel, ideaal ’s nachts of wanneer stilte gewenst is.

Een stille of geluidsarme pelletkachel maakt nog steeds wat geluid. Maar in plaats van storende mechanische geluiden luister je nu naar een prettig en rustgevend achtergrondgeluid en behaaglijke sfeer. Dat is voor veel mensen zelfs een must-have.

Neem de bijvoorbeeld de Carré T3 of de Rembrand T3, misschien wel de stilste pelletkachels op de markt. Deze mijlpaal in functionele architectuur smelt weg in zijn omgeving op een tijdloos mooie en elegante manier.

De oplossing: natuurlijke convectie

Hoewel veel fabrikanten erg hun best doen om de kachels zo geluidsarm mogelijk te maken, lukt het vaak niet om een pelletkachel voldoende stil te krijgen.

De meeste stille pelletkachels van Duroflame verwarmen met natuurlijke convectie, waardoor de kachels zeer stil zijn. Door de continu draaiende pellet toevoer en warmtewisselaar met natuurlijke convectie wordt je huis fluisterstil voorzien van een heerlijke warmte.

Bij stille pelletkachels met convectiewarmte wordt de warmte afgegeven door een innovatief binnenwerk waardoor de ruimte optimaal wordt verwarmd. Deze kachels blazen de warme lucht niet uit maar stralen de warmte de ruimte in. Als de kamer op temperatuur is, kan je rustig van het vlammenspel  genieten.

Wel zo prettig!

De 4 voordelen van natuurlijke convectie, en de 2 nadelen:

Stille werking
Omdat er geen ventilator gebruikt is, zijn deze producten gemiddeld veel stiller dan luchtkachels op de markt.
Gezondere lucht
Omdat er geen lucht wordt geblazen, verplaatsen deze kachels geen stof of bacteriën en is de lucht niet zo droog. Dit zorgt voor een comfortabeler klimaat, vooral als je allergieën hebt.
Stralingswarmte
De kachel straalt warmte uit op 360 graden, in plaats van een enkele ventilator aan de voorkant. Stralingswarmte is een erg prettige soort warmte en geeft een fijn en behaaglijk gevoel.
Langzamere verwarming
Als er geen ventilator is om de lucht te verplaatsen, verspreidt de warmte zich geleidelijk in de omgeving wat een prettige sfeer creëert.

En de nadelen:

Hitte reist niet ver
Natuurlijke convectiekachels werken als een traditionele keramische radiator. De geproduceerde warmte wordt meestal gevoeld in de buurt van de kachel en kan minder goed andere kamers verwarmen, wat wel een optie is met geleide kachels.
Warmere buitenoppervlakken
Omdat deze kachels zijn ontworpen om zoveel mogelijk warmte uit te wisselen met de omgeving, zijn deze kachels gemiddeld warmer aan de buitenkant in vergelijking met andere.

De stilte van de natuurlijke convectie is een heerlijke oplossing!

Doordat natuurlijke convectie pelletkachels ontworpen zijn om omgevingen dichtbij de kachel te verwarmen worden grotere omgevingen niet voldoende verwarmd. Daarom is het altijd handig om na te gaan in wat voor ruimte de kachel geplaatst wordt en hoeveel vierkante meter de ruimte bevat. Hoe groter de ruimte hoe groter de kachel dient te zijn om de ruimte goed te kunnen verwarmen.

Waarom maken sommige pelletkachels dan lawaai?

Zoals bij elk ander mechanisch apparaat, kan je standaard een bepaald geluidsniveau verwachten wanneer een pelletkachel werkt. Dat gezegd hebbende, het zijn over het algemeen vrij rustige machines en dus kan veel lawaai een teken zijn van een groter probleem.

De 3 belangrijkste geluidsbronnen van een pelletkachel zijn:

1. De ventilator

Sommige pelletkachels hebben een ventilator gemonteerd om hen te helpen de warme lucht te laten circuleren. De ventilator gaat vanzelf aan en uit en maakt altijd een wat geluid tijdens het gebruik. Onder normale omstandigheden mag dit echter niet luider zijn dan een koelkastmotor of iets dergelijks.

Als het systeem verstopt raakt met roet of ander vuil, kan dit ertoe leiden dat de ventilator meer geluid maakt dan normaal. Sommige goedkopere modellen hebben ook geen kwaliteitscomponenten gemonteerd en kunnen dus toch meer lawaai maken.

2. De pellets

De brandstof zelf zal natuurlijk geluid maken; of het nu barst, sputtert of in het branderbakje valt. Hoewel dit niet perse een slecht geluid is, kan het in sommige situaties afleidend zijn. Houd er rekening mee dat een bepaald geluidsniveau volkomen normaal is bij het verbranden van brandstof.

Als het systeem verstopt raakt door onjuiste reiniging, kan dit leiden tot piepende of fluitende geluiden omdat er niet genoeg luchtstroom is. Sommige pelletkachels hebben meer onderhoud nodig dan andere.

3. Het brandstofsysteem

Pelletkachels bevatten in principe een automatische brandstofdispenser, wat een grote hulp kan zijn. Dit systeem gebruikt een motor om brandstof uit de trechter in de verbrandingskamer te laten vallen, die een constante warmtebron levert.

Net als andere bewegende delen kan het echter na verloop van tijd versleten raken, wat ertoe kan leiden dat het geluid van de vijzel meer hoorbaar is.

Misschien wel de twee stilste pelletkachels die je kunt kopen:

Pelletkachel Duroflame Rembrand T3

  • Vermiculieten bekleding in verbrandingskamer voor betere verbranding
  • Fluisterstil: geen convectieventilator en “Silent shut down”-feature
  • Super eenvoudige bediening: “Easy control” met een draaiknop
  • Ruitenspoeling voor minder aanslag op ruiten;

Bestel de Rembrand T3

Pelletkachel Duroflame Carré T3

  • Gietijzeren brandpot voor een mooier vuurbeeld
  • Super eenvoudige bediening: “Easy control” met een draaiknop
  • Fluisterstil: geen convectieventilator en “Silent shut down”-feature
  • Geschikt voor zowel oudere woningen als nieuwbouw

Bestel de Carré T3