Een pelletkachel bestaat uit verschillende onderdelen die onderhoud nodig hebben. Dit kan in de vorm van simpel dagelijks onderhoud tot het demonteren van onderdelen voor grondige reiniging door een professional. Gelukkig kun je veel zelf doen.

Hier lees je onze onderhoudsaanwijzingen voor een pelletkachel. Dit geldt voor zowel Duroflame pelletkachels als andere merken. We hebben de onderhoudsfrequentie ingedeeld in 4 categorieën:

  1. voor elk gebruik
  2. wekelijks
  3. om de 2 of 3 maanden
  4. jaarlijks

Onderhoud voor elk gebruik – max. 5 minuten

Reinigen van de aslade

De aslade is de opvangbak voor de asdeeltjes. De Duroflame kachels beschikken over een ruime opvangbak waar je eenvoudig bij kunt.

Reinigen van de brandpot

Hierbij is het belangrijk om de asresten uit de branderkamer uit te zuigen. Gebruik hiervoor een asstofzuiger, een normale stofzuiger is niet bestand tegen de fijne asdeeltjes. Zonder reiniging van de brandpot kunnen de gaten in de brandpot verstopt raken en kan de lucht niet meer goed bij de verbranding komen. Dit veroorzaakt slakvorming. Let er bij de reiniging op dat er geen as of pellets onder de brandpot achterblijven.

Wekelijks onderhoud – max. 10 minuten

Het wekelijkse onderhoud bestaat uit het schoonmaken van het kachelruitje en de branderkamer. Het kachelruitje zal om de 2 of 3 dagen schoongemaakt moeten worden, de branderkamer om de 7 dagen. Het schoonhouden van de pelletkachel duurt slechts 10 minuten. Zo houd je de kachel in de beste staat en blijft de verbranding efficiënt werken. Zorg ervoor dat de kachel afgekoeld is en uitstaat wanneer je het wekelijkse onderhoud uitvoert.

Kachelruitje

Om een helder beeld van het vuur te houden is het nodig om het glas in de deur te reinigen.
Gebruik een vochtige doek met glasreiniger om de buitenkant van het ruitje schoon te maken. De binnenkant van het glas is al vaak eenvoudig schoon te maken doormiddel van een vochtige doek gedept in as.

Het glas in de kachel is bestand tegen hoge temperaturen, echter kan deze breken wanneer deze te snel wordt afgekoeld. Wacht daarom met het schoonmaken met reinigingsmiddelen altijd totdat de kachel volledig is afgekoeld.

Branderkamer

De branderkamer is de kamer direct achter het ruitje, waar de vlam goed zichtbaar is. Deze ruimte dient om de 7 dagen gereinigd te worden.

Reinigen van gelakte metalen delen

Gelakte delen kunnen gereinigd worden met een vochtige doek of een (natuur)zeem (i.v.m. het achterlaten van pluizen) Gebruik geen agressieve, bijtende schoonmaakmiddelen of schoonmaakmiddelen op oliebasis. Gebruik dus geen wasbenzine of alcohol. Wekelijks een doekje over de kachel en deze zal continu in de woonkamer blijven glimmen. Wees ook voorzichtig met het poetsen van de buitenkant met een vochtige doek.

Onderhoud om de 2 of 3 maanden – max. 5 minuten

 

Pelletreservoir

Reinig om de 3 maand het pelletreservoir, afhankelijk van uw pellets en verbruik. Gebruik hiervoor een stofzuiger. Als er teveel stof en zaagsel ophoopt onder in het reservoir, dan kan het zijn dat de vijzel onvoldoende pellets kan laden of dat de vijzel zelfs vastloopt en er schade ontstaat.

Jaarlijks onderhoud – door kachelmonteur

Elk jaar of na 1200 uren branden dient de pelletkachel een compleet onderhoud te ondergaan, dit voor het behoud van uw kachel en uw eigen veiligheid. Hierbij dient de kachel volledig gedemonteerd te worden waarbij de warmtewisselaar en rookkanalen schoongemaakt moeten worden. Dit is belangrijk omdat de kachel anders verstopt raakt met as en stof. Dit jaarlijks onderhoud dient te gebeuren door gekwalificeerd personeel.

Veel gestelde vragen over het onderhoud van een pelletkachel

Wat heb ik nodig voor het onderhouden van een pelletkachel?

Keukenrol of vochtige doek voor het reinigen van het ruitje. Een asstofzuiger voor het as opzuigen en een stofzuiger voor het opzuigen van stof uit het pelletreservoir

Hoe vaak moet ik mijn pelletkachel onderhouden?

Het onderhoud van de pelletkachel valt onder te verdelen in: voor het gebruik, wekelijks, maandelijks en jaarlijks.

Kan ik al het onderhoud zelf doen?

Het meeste onderhoud kun je eenvoudig zelf doen. Jaarlijks onderhoud waarbij de kachel gedemonteerd wordt dient te gebeuren door gekwalificeerd personeel.

Wat kost onderhoud van een pelletkachel?

De gemiddelde prijs voor het onderhoudsbeurt van een pelletkachel bedraagt tussen de € 200,- en € 250,-. Informeer bij jouw lokale kachelspecialist naar de tarieven.

Wat gebeurt er wanneer ik mijn pelletkachel niet onderhoud?

Een gebrek aan onderhoud is vaak de oorzaak van pelletkachelbranden. As kan zich ophopen wat resulteert in verstopping. Bovendien kunnen de luchtinlaatgaten van de brandpot verstopt raken wanneer as wordt verwarmd tot het smeltpunt en vervolgens weer stolt. Als deze verstoppingen optreden, kunnen ze leiden tot storingen in de pelletkachel die brand in het lichaam van de kachel kunnen veroorzaken.

Moet ik mijn schoorsteen ook schoonmaken?

Ja, een professionele schoorsteenveger dient jaarlijks de schoorsteen te inspecteren en schoon te maken.

Hebben de kwaliteit van pelletkorrels ook invloed op het onderhoud van een pelletkachel?

Ja, pelletkorrels van slechte kwaliteit veroorzaken sneller slakvorming in de kachel en zorgen ervoor dat het kachelruitje eerder zwart wordt. Met slechte kwaliteit pellets heeft de kachel meer onderhoud nodig. Tevens zorgen korrels van slechte kwaliteit voor een verminderde levensduur van de kachel.

Meer weten over de kwaliteit van pelletkorrels

Alles over pelletkorrels